Mindre jobbig julstress med hjälp av stresskonen


Mindre jobbig julstress med stresskonen

Hej

Julen närmar sig. Kanske som en hägring vid horisonten som bådar om ledighet och återhämtning. Men för många innebär det också stress och höga krav – både på jobbet och privat. Vi vill tipsa om ett verktyg för att hjälpa till med stressen: stresskonen, ett effektivt verktyg för att förstå och hantera stressnivåer. Stresskonen är användbar för att hantera hot och trakasserier, men också inför julens alla måsten.

Vad är stresskonen?

Stresskonen visar hur vår förmåga att tänka och agera förändras beroende på vår stressnivå. Tänk dig en kon indelad i tre delar där varje del får symbolisera hur stressade vi är.

  • Låg stress: Den största delen. Vi tänker klart, är flexibla och kan lösa problem effektivt. Här kan vi fatta komplicerade beslut.
  • Måttlig stress: Vi är halvvägs upp i konen. Vårt fokus smalnar av, och vi prioriterar snabba lösningar.
  • Hög stress: Toppen av vad vi mäktar med. Vi hamnar i "överlevnadsläge", där reflexer och känslor styr. Kanske skapar vi mer problem än vi löser här.

Att känna igen var du befinner dig i stresskonen kan hjälpa dig att agera rätt i pressade situationer. Stalltipset är att inte fatta alltför komplicerade beslut när du är påverkad av hög stress.

Tips för att hantera stressnivåerna under julen

  1. Identifiera din stressnivå: Är du på väg upp i stresskonen? Pausa och reflektera.
  2. Ta små pauser: Återhämtning är nyckeln till att hålla dig i zonen för låg eller måttlig stress.
  3. Planera i förväg: Skapa en lista över vad som är viktigast och släpp resten.
  4. Kommunicera tydligt: Sätt gränser och säg nej när det behövs.

Behöver du stöd?

Vi har svårt att lösa din julstress men håller tummarna för att du hinner med allt du ska. Om du däremot vill ha mer hjälp med att hantera stressande och hotfulla situationer i arbetslivet behöver du inte tveka att höra av dig. Vi finns här för dig.

Med varma hälsningar,
Johannes och kollegorna på Hantera Agera


Hantera Agera hjälper individer, arbetslag och verksamheter att hitta handlingsalternativ i obehagliga och spända situationer genom praktisk, trygghetsskapande utbildning.

Vi utgår från den samlade forskning som finns om konflikt- och krishantering, riskanalyser, mänskligt beteende och våra biologiska och psykologiska behov.

Du har fått det här mejlet eftersom du anmält dig till webbinarier, utbildning eller anmält dig till vårt kontaktregister för att få våra nyhetsbrev.
Unsubscribe · Preferences Författarvägen 26, Bromma, 167 71

Hjälper er stå emot oönskad påverkan och skapa en tryggare organisation

Vi hjälper er att stå emot oönskad påverkan och att hitta handlingsalternativ i spända situationer genom att erbjuda praktisk, trygghetsskapande utbildning.

Read more from Hjälper er stå emot oönskad påverkan och skapa en tryggare organisation

Ny utbildning för dig inom socialtjänsten Obehagliga och hotfulla möten kan vara en del av vardagen för dig som arbetar inom socialtjänsten. Situationerna övergår sällan i fysiskt våld, men bidrar ändå till obehagskänslor och oro. De kan påverka möjligheten att göra ett bra arbete, men också försämra tillvaron utanför jobbet. För att bidra till trygghet och stabilitet i socialtjänstens verksamhet har vi skapat en ny utbildning: Hantera hot och obehag i socialtjänsten. I utbildningen får du...

Du kan få den hjälp du behöver för en bättre arbetsdag Oavsett om det är: stökiga ungdomsgäng som besöker ditt bibliotek hotfulla lantbrukare som kartlägger dig och dina kollegor oberäkneliga klienter påverkade av missbruk och psykisk ohälsa Du kan få den hjälp du behöver för en bättre arbetsmiljö: öva på och lär verbala verktyg och strategier bedöm hotfulla och svårhanterliga situationer skapa trygghet i din utsatta vardag Så att och och dina kollegor kan fokusera mer på ert arbete och...

Otryggheten är inte på väg bort Social oro, missbruk, psykisk ohälsa. Organiserade påverkansförsök i större och liten skala. Tyvärr finns inga tendenser som pekar på att otryggheten i samhället minskar. Vi behöver acceptera att vi inte kan få bort osäkerheten. Det fina i kråksången är att om vi accepterar otryggheten som en del av vardagen, kan vi arbeta för att bli tryggare på arbetsplatsen. Det handlar bland annat om: Att lära sig göra bra bedömningar av otrygga situationer Att öka samsynen...